موسیقی ارف کودکان

موسیقی ارف کودکان

حقیقتا موسیقی ارف کودکان

به زبان ساده، این تکنیک آموزش موسیقی راهی است برای معرفی و آموزش در سطح کودکان، یعنی به روشی که برای آن‌ها آشنا و قابل فهم است. طیف گسترده‌ای از مفاهیم موسیقی از طریق کارهایی که کودکان به طور غریزی هر روز انجام می‌دهند آموزش داده می‌شود: آواز، رقص، حرکت و نمایش. سازهای کوبه‌ای نیز به دلیل ساده بودن نقش مهمی در موسیقی ارف دارند علاوه بر این با نواختن سازهای کوبه‌ای حس بازی و شادی در آن‌ ها ایجاد می‌ شود.

فواید دوره های موسیقی ارف برای کودکان

در واقع ارف بهترین و جذاب ترین شیوه برای تعلیم موسیقی به کودکان است. تحقیقات انجام شده بر روی این موضوع ثابت می‌کند موسیقی بر روح انسان اثرات مثبتی می‌گذارد و باعث ایجاد آرامش و رفع اضطراب می‌شود .

در ارف نیز به کودکانی که از نظر سنی نمی‌توانند آموزش‌های تخصصی ببیند موسیقی آموخته می‌شود اما به روشی جالب و سرگرم کننده. آموزش موسیقی از سنین دو تا سه و نیم سالگی شروع شده و تا ۵ سالگی می‌توانند سازهای ابتدایی را یاد بگیرند. معمولا برای آموزش و نواختن سازهای جدی حداقل سن پیشنهادی ۵ سالگی است.

یادگیری چگونگی ساخت موسیقی فرصتی شگفت انگیز برای رشد در زندگی کودکان را به وجود می‌آورد. بهترین را برای بهره مندی بیشتر از مزایای موسیقی شروع آن در سریع ترین زمان است. یادگیری موسیقی در دوران کودکی مزایای زیادی دارد که در آینده کودکان نیز تاثیر می‌گذارد. همچنین این امر باعث بهبود مهارت‌های اجتماعی کودکان شما می‌شود، در افزایش اعتماد به نفس و حتی در موفقیت تحصیلی آنها موثر است.

تکنیک های موسیقی ارف برای کودکان

کلاس های موسیقی ارف کودکان بر مبنای موسیقی، حرکت و کلام انجام می شود. کودکان در کلاس های ارف می آموزند که چطور احساس خود را در قالب کلام و حرکت به دیگران نشان دهند. در کلاس های آموزشی ارف، آموزش ها همراه با حرکات موزون، ریتم و آواز همراه است و کودکان حس خوشایندی را در این کلاس ها تجربه می کنند.

حققیتا می توان گفت کودکان در کلاس های ارف، موسیقی را با آسان ترین و ساده ترین تکنیک ها می آموزند. در کلاسهای موسیقی ارف، کوکان از راه دست زدن، پایکوبی، آواز خواندن به صورت غیر مستقیم، ریتم خوانی و نت خوانی را آموزش می بینند. تکنیکهایی که در کلاس های ارف به کار برده می شود، کمک بزرگی به درک موسیقیایی کودک می کند.

موسیقی-ارف-کودکان-3

از چه نوع موسیقی و سازهایی در ارف استفاده می شود؟

رایج‌ترین سبک موسیقی مورد استفاده در ارف موسیقی محلی یا فولک است. آوازها معمولاً کوتاه و با تکرار نسبتاً کوتاه هستند تا آواز خواندن برای همه هنرجویان آسان باشد و بتوانند آن‌ها را به صورت هم زمان بخوانند و بنوازند. یک از دلایل مهم استفاده از موسیقی محلی این است که با توجه به زمینه فرهنگی معمولاً هنرجویان ارتباط عمیق تری با این موسیقی برقرار می‌کنند.

همان‌طور که گفته شد، بداهه پردازی و آهنگسازی از اجزای اصلی این سبک تدریس است، بنابراین بیشتر موسیقی مورد استفاده توسط خود دانش آموزان ایجاد می‌شود، زیرا آن‌ها در حال کاوش در سازها، خلاقیت خود را نشان می‌دهند و سرگرم این موضوع می‌شوند.

سازهای مورد استفاده در ارف عمدتا انواع سازهای ریتمیک مثل دایره زنگی و طبلک است. این به این دلیل است که ارف احساس می‌کرد که ریتم یک شکل اساسی یا بیان انسانی است و کودکان به طور طبیعی به آن رجوع می‌کنند.

سایر سازها عبارتند از: زایلوفون سوپرانو، آلتو و باس – متالوفون‌های سوپرانو و آلتو و باس – ریکوردرهای آلتو و سوپرانو. سازهای مورد استفاده در ارف معمولا صداهای گرم و ملایم و دوست داشتنی دارند که در اشتیاق کودکان تاثیر دارند و برای نواختن همراه با آوازهای کودکانه ترکیب زیبایی را ایجاد می‌ کنند.

بعضی از تکنیک هایی که در موسیقی ارف کودکان به کار می رود:

  • استفاده از اسامی شخصیت‌ ها و یا حیوانات گوناگون که مورد علاقه کودکان می باشد.
  • فعالیت‌هایی همانند دست زدن، پایکوبی
  • نت خوانی و آشنایی با ریتم بصورت غیر مستقیم
  • ترکیب حرکات و ریتم‌های موزون که به درک موسیقیایی کودک کمک می‌ نماید.
  • اساس آموزش سازها همانند دیگر سازها است اما روش یاد دادن آن با خلاقیتی متفاوت انجام می گیرد تا برای کودکان جذاب باشد.

سازهای اصلی کلاس های ارف

سازهایی که در کلاس های ارف مورد به کار می رود، از سازهای بومی بوده و نواختن آن ها حس هیجان را در کودکان زنده می سازد. سازهایی که در کلاس های ارف مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوتی با سازهای دیگر ندارد ولی روش استفاده از این سازها با نوعی خلاقیت همراه است که تاثیر بسیاری برای آموزش کودکان دارد.

در حقیقت سازهایی که در کلاس های ارف به کودکان آموزش داده می شود شامل سازهای ریتمیک از جمله طبل، دایره زنگی و سازهای دیگری همانند زایلوفونهای سوپرانو، آلتو، باس، باس ریکوردهای آلتو و سوپرانو می شود.

این سازها صدایی گرم و قوی همراه با پس زمینه ایی ملایم و دوست داشتنی ایجاد می کنند و چون با آوازهای کودکانه همراه هستند، تاثیر فوق العاده ایی بر روح کودکان دارند. در این قسمت بعضی از سازهای کلاس ارف را بررسی می نماییم.

موسیقی-ارف-کودکان-2

زایلافون

زایلافون از سازهای کوبه ایی است و نسبت به بقیه سازها، ساختار ساده تری دارد. از آنجایی که این ساز وزن زیادی ندارد، حمل و نقل آن برای کودکان راحت است و کودکان کم سن و سال می توانند به راحتی نواختن این ساز را یاد بگیرند.

بلز

بـلز یکی دیگر از سازهای ارف بوده و از نوع سازهای کوبه ایی است. بلز با توجه به ساختار ساده ایی که دارد، جزء سازهای کودکان محسوب می گردد و کودک پس از یک دوره آموزش می تواند به راحتی آن را بنوازد. در این ساز، نت های موسیقی به شکلی جذاب و با ضربه زدن روی تیغه ها، به صدا در می آیند. ساز بلـز جذابیت بسیاری برای کودکان دارد. و برای آموزش نت های آن از رنگ ها و حروف انگلیسی به کار می رود تا آموزش برای کودکان جذابیت بالاتری داشته باشد.

فلوت ریکوردر

فلوت ریکورد یکی از سازهای بادی چوبی بوده و نحوه کار کردن آن برای کودکان بسیار ساده می باشد. این ساز از راه دمیدن و گذاشتن انگشت روی سوراخ های آن نواخته می شود. این ساز همانند بقیه سازهای ارف به یاد داشتن پارامترهای گفتار، موسیقی و حرکت از سازهایی است که کودکان میتوانند به راحتی آن را یاد بگیرند.

طبلک

در کلاس های ارف جهت آموزش ریتم به کودکان از طبلک به کار می رود. این ساز ساختار خیلی ساده ایی دارد و به همین علت محبوبیت بسیاری در میان کودکان دارد.

درامز

ساز درامز یکی دیگر از سازهای ارف است و تلفیقی از موسیقی و حرکت است. این ساز نقش اصلی در کلاس های آموزشی ارف دارد.

هدف از یادگیری موسیقی توسط خردسالان

  • آموزش مبانی اولیه و بنیادی موسیقی
  • ایجاد علاقه در کودکان
  • خلاقیت و بداهه نوازی
  • تربیت گوش و ارتقاء سلیقه شنیداری

موارد مهم کلاس ارف

ریتم یکی از اصلی ترین عناصر موسیقی به شمار می رود. و کودکان به صورت ذاتی به انجام حرکاتی که با ریتم همراه است، علاقه دارند. در واقع کودکان با استفاده از حرکات بدن، علاقه خود را به ریتم و موسیقی نشان می دهند. مواردی که در کلاس های ارف همراه با ریتم به کودکان آموزش داده می شود، دارای ضربه زدن روی زانو، دست زدن و بشکن زدن، پایکوبی و تولید صدا با کوبیدن پا روی زمین می شود. کودکان در کلاس های آموزشی ارف این حرکات ریتمیک را بر اساس اصول آموزش می بینند.

اهداف کلاس موسیقی ارف

یکی  دیگر از اصلی ترین اهداف کلاس های موسیقی ارف، فراهم کردن محیطی شاد و دوست داشتنی برای کودکان است. در این کلاس ها، مفاهیم مهم و اصلی موسیقی به روشی جذاب به کودکان آموزش داده می شود. در کلاس های ارف، درس های موسیقی به روشی تدریس می گردد که برای کودکان جذاب و سرگرم کننده باشد و همیشه در ذهن آن ها باقی بماند.

با توجه به این که بازی نقش خیلی مهمی در زندگی کودکان دارد، اصطلاحات و مفاهیم موسیقی در غالب بازی ها به کودکان آموزش داده می شود. در واقع میتوان گفت بازی یکی از بهترین روش هایی می باشد که میتوان در کنار آن به کودکان آموزش داد. یکی دیگر از اصلی ترین اهداف کلاس موسیقی ارف، ایجاد انگیزه و روحیه در کودکان برای آموزش موسیقی است. هر اندازه کودکان با شوق بیشتری سازهای ارف را یاد بگیرند، به همان اندازه آموزش ها برای آن ها مفید تر می باشد.

نکاتی جهت اطلاع والدین

نکاتی که والدین بایستی در مورد آموزش موسیقی کودکان در نظر داشته باشند عبارت هستند از:

  • جهت موزیسین شدن فرزندانتان بایستی صبور باشید
  • یادگیری در کودکان متفاوت از بزرگسالان می باشد، پس آن ها را با خود مقایسه نکنید.
  • یادگیری در کودکان به نسبت بزرگسالان کندتر اما در عین حال خیلی عمیق تر است.
  • با سختگیری در در انجام تمرینات، آنها نسبت به ادامه کار بی اشتیاق می گردند. فراموش نمایند خردسالان باید به مثابه بازی با موسیقی برخورد کنند، بعد آن ها را با تشویق و همبازی شدن به تمرین مشتاق نمایید.

جمع بندی موسیقی ارف

در حالت کلی در کلاس های آموزشی ارف از سازهای بادی به کار می رود. بنابراین این سازها برای کودکان بسیار جذاب بوده و علاوه بر این آموزش اولیه آن سخت نیست و کودکان میتوانند آموزش های اولیه نوازندگی را به آسانی روی این سازها یاد بگیرند. پس از به پایان رسیدن کلاس های اولیه ارف، سازهای گوناگون به کودکان معرفی می شود و کودک این امکان را دارد که با شنیدن صدای ساز و لمس آن، ساز مورد علاقه خود را انتخاب نماید و پس از اتمام دوره ارف، ساز مورد علاقه خود را یاد بگیرد.

تمرین گروهی برای آمادگی قبل از کنسرت

افزودن دیدگاه

Your email address will not be published. Required fields are marked *